13.9.2015

Mehu-Maija

Syksy on säilönnän kulta-aikaa!

Muistan himmeästi lapsuudesta, kuinka kaasuliedellä porisi iloisesti alumiininen Mehu-Maija, muuntaen syksyn marjasadon terveelliseksi mehujuomaksi. Sitä mehua sopi hörppiä janoonsa saunaillan päätteeksi.

Sitten keksittiin, että sauna on rakennettu aineista joiden purkamiseen ei sovi ryhtyä ilman asianmukaisia turvavarusteita. Ja se mehukin oli hiostettu kattilassa, joka oli vaaraksi aivoille.

Joskus tuntuu siltä, että on juossut elämänsä miinakentän läpi.

"Suosittelemme, ettei alumiinikattiloita ja -mehustimia kuten vanhoja ”mehumaijoja” käytetä happamien ruokien, esimerkiksi marjapohjaisten jälkiruokien ja –kiisselien sekä marjapohjaisten puurojen valmistamiseen tai hillon keittämiseen. Alumiinilla on epäilty olevan yhteys Alzheimerin tautiin ja muihin ihmisten hermostoa rappeuttaviin degeneratiivisiin tauteihin". Evira

Mustaviinimarjojen ja kirsikoiden yhdistelmästä tuli sokeroituna reilu neljä litraa mehutiivistettä.

Viinirypäleet odottavat vielä kypsymistä. Voi olla, että nostan teräksisen mehustimen toisenkin kerran hellalle. Viikon kuluttua alkaa keittiöremontin valmistelut, joten viinirypäleiden olisi hyvä pitää kiirettä...

ChiliPark 2015