19.5.2015

Puutarhan Kesä

Pienviljelijän kevät yskii! Joka toinen päivä paistaa aurinko, ja joka toinen sataa. Tarkoitus oli sunnuntaina pistää perunat maahan, ja tarkoitukseksi se jäikin. Savipitoinen palsta oli märkää ja kylmää. Jyrsin rikkoi kymmenen senttiä pintaa, mikä ei riitä perunanviljelijälle alkuunkaan.

Aika kului kuitenkin valmistelevia töitä tehdessä. Voikukan poimijoille riittää palstalla aina töitä. Palsta tuppaa täyttymään kymmenistä pienviljelijälle tuntemattomista rikkakasveista, jotka ovat joko piikikkäitä tai juurevia.

Palstalla kasvava raparperi ei ole menestystarina. Paikka jossa se kasvaa on pitkälle kevääseen vetinen. Raparperin juuri on erittäin isokokoinen, joten sen siirtäminen on hankalaa. Uusi raparperintaimi pääsee kumpareelle, jonka alle on piiloitettu hevosenlantatasku. Raparperi tarvitsee voimakkaan lannoituksen, joten taskusta riittää sille varmaan täksi kesäksi.

Sadepäivät pakottavat sisätöihin.

Normaalisti olen käyttänyt tukikeppeinä edullisempia bambukeppejä. Nyt innostuin pistämään rahani puisiin. Kymmenen kappaleen nippu maksoi alle kolme euroa, joten kovin isosta taloudellisesta siirtymästä ei ole kyse.

Pyöreiksi sorvatut kepit oli helppo istuttaa kivivillakuutioiden muovisuojiin. Muovien tarkoitus on minimoida valon aiheuttamaa levänkasvua, sekä vähentää kosteuden haihtumista. Tukikepit toimivat samalla suojaharson kehikkona.

Ikkunalla kasvaneet tomaatintaimet alkoivat jo osoittaa venymisen merkkejä, joten niiden valontarve on selvästi kasvanut. Jos niitä pitäisi vielä ikkunalla, niin ne kasvaisivat ylipitkiksi roiloiksi. Taimet Ilotaloon, ja päivänvaloon.

Tomaatit ovat juurikiitollisia kasveja. Ylipitkinä niiden varret kannattaa upottaa multaan, jolloin ne alkavat kasvattamaan varsiin juuria. Nämä taimet menevät vesiviljelyyn, joten pituuskasvattaminen taimivaiheessa toisi ongelmia kasvihuoneessa, siellä korkeus loppuisi nopeasti kesken.

Olen käyttänyt vesiviljelyissä lannoitteena Puutarhan Kesää, punaista jauhetta joka liukenee hyvin veteen. Säätelylannoitteena käytän Nutriforten Tomaatti ja Mansikka- + Typpi ja Kalsiumravinnetta.

Multaviljelyssä kasvien lannoittaminen on usein arpapeliä. Itse pidän hyvänä lannoituskeinona lannoitetaskua, joka onnistuu parhaiten lantalannoituksella. Lannoitetaskulla on etunsa; eikä vähäisempänä se, ettei uudelleenistutettava taimi joudu heti alkuun lannoiteshokkiin.

Lannoitetasku rakennetaan niin, ettei istutettavan kasvin juuret osu siihen. Kasvin juuret hakeutuvat lannoitteeseen kasvaessaan. Hyvällä lannoitetaskulla voi päästä pelkällä kastelulla pitkään.

Jos ei halua pulata lantalannoitteiden kanssa, niin tälläinen kesäpallo ajaa saman asian. Näitä kun tökkii ruukun reunoilta multiin, niin saattaa päästä helpolla. Mukana tulevan istutuspuikon suunnittelu ei ole osunut nappiin. Jos puikossa olisi pallon mentävä kuppimainen pää, niin toimisi. Peräpuikkomalli ei niinkään. Olisiko tarkoitettu hautakukkien lannoituskairaukseen. Siellä kun maaperä on aina vähän kovempaa.

Pallot käyvät monenlaiseen lannoitukseen. 25 pallokappaleen pussilla pärjää pienkasvattaja koko kesän.


Jos on kyllästynyt vispaamaan jauhelannoitteita veteen, niin siihen vaivaan on tuotu kauppoihin poretabletit. Lannoite sulaa veteen kuin itsestään.

Jos alkaa kasvamaan kukkia päähän ja kasvit kärsii, niin on todennäköistä että vitamiini- ja kasviporepurkit ovat vaihtuneet päittäin.

ChiliPark 2015