28.3.2015

Olympia-malja 1940

Suomalainen lasi, Finnish glass
Tänä vuonna on kulunut 75 vuotta siitä, kun Helsingissä oli tarkoitus järjestää kahdennettoista kesäolympialaiset.

Alkujaan 1940 kesäolympialaiset oli saanut järjestettäväkseen Japani. Kun Japani hyökkäsi 1938 Kiinaan, ei sotaa käyvä maa voinut olla olympialaisten kisaisäntä. Japani luopuikin isännyydestä 14.7.1938. Kansainvälinen Olympiakomitea (KOK) tarjosi kisaisännyyttä 18.7.1938 Suomelle, mikä käynnisti Suomessa pikaiset järjestelyt. Suomi oli hakenut kisaisännyyttä jo 1930, joten joitain esivalmisteluja oli jo tehty.

Kisakylän paikaksi valittiin Käpylä, jossa aloitettiin rakennustyöt 17.1.1939. Keväällä 1940 oli kisakylään rakennettu 426 asuntoa, Käpylään velodromi, Eläintarhaan uimastadion ja Taka-Töölööseen soutustadion. Olympiastadionin rakennustyöt oli aloitettu jo helmikuussa 1934, ja se oli otettu käyttöön kesäkuussa 1938.

Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen 30.11.1939, kisajärjestelyt olivat pitkällä, eikä niistä haluttu heti luopua.

Välirauhan aikana maailman tilanne oli kuitenkin epävakaa, ja kisoista päätettiin luopua. Lopullinen luopumispäätös tehtiin 20.4.1940.  Kisaorganisaatio lakkautettiin 20.7.1940. Kisakylän asunnot luovutettiin siviiliväestön asunnoiksi jo keväällä 1940.

Kaupallisuus on tullut olympialaisiin myöhemmin. Ammattilaisilta suljetuista kisoista hyötyivät kaupallisesti lähinnä matkamuistojen valmistajat. Riihimäen Lasi Oy valmisti kisoja varten Olympia-maljan.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Suunnittelija: Antti Salmenlinna
Maljaa valmistettiin useassa värissä; kirkas, lila, ruskea, vaalean sininen, sininen, keltainen...

Suomalainen lasi, Finnish glass
Puristettua kristallia
Keräilykohteena Olympia-malja on erittäin harvinainen.

Suomalainen lasi, Finnish glass
39/1939-150
Oman keräilyurani aikana on ollut mahdollisuus ostaa ehjä malja vain muutamia kertoja.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Olympia-malja nimikkeellä myydään usein Karhulan Lasin, sekä puolalaisen Zabkowicen jalallista skoolia. Näillä ei ole mitään tekemistä itse olympialaisten kanssa. Karhulan-Iittala markkinoi kaikkia kristallituotteitaan 30-luvulla;

"Osa tuotteidemme tuotteidemme myynnistä kertyvästä tulosta luovutetaan olympiakomitealle suomalaisten urheilijain valmentamista ja osallistumista varten olympiakisoihin".

Kun Helsingin olympialaiset peruuntuivat, Riihimäen Lasi muutti Olympia-maljan Stadion-maljaksi. Olympiatunnusten tilalle laitettiin kuva Helsingin stadionista.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Helsingin kesäolympialaiset järjestettiin 1952.

©2015 ChiliPark

Erkkitapio Siiroinen, Finnish Glass, Helena Tynell, Iittala, Karhulan lasi, Kauklahden lasi, Kumelan lasi, Nanny Still, Nuutajärven lasi, Riihimäen Lasi, suomalainen lasi, Tamara Aladin, Viialan lasi