19.3.2013

Riihimäen Lasi, Lankkupullo, Kanttimaljakko

Suomalainen lasi, Finnish glass
Ostin yhden ensimmäisistä lankkupulloistani vanhalta mieheltä, joka kertoi olleensa Riihimäen Lasi Oy:n palveluksessa. Miehen kertoman mukaan näiden pullojen valmistus oli vaativaa ja kallista. Jo silloin liikkuneeseen "tietoon", että pullot olisivat Helena Tynellin suunnittelemia, ei mies ottanut mitään kantaa.

"Tämä oli epäonnistunut kokeilu, josta yritettiin päästä eroon huomiota herättämättä".

Pullo ja maljakko on dokumentoitu Riihimäen Lasi Oy:n kuvastossa, ilman suunnittelijamerkintää.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Tietääkseni pullojen suunnittelijaa ei ole kyetty varmentamaan dokumenteista. Keräilijän on pidettävä kiinni luotettavista ja varmistetuista tiedoista.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Pulloja on valmistettu kolmessa koossa; kirkkaana, ruskeana, vihreänä, sinisenä ja keltaisena.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Suomalainen lasi, Finnish glass
Suomalainen lasi, Finnish glass
Suomalainen lasi, Finnish glass
"Pullojen valmistus oli vaativaa. Varsinkin niiden kaula meni usein puhalluksessa rikki, tai siihen muodostui liian suuria ilmakuplia. Joku keksi kylmäleikata pullosta maljakon, jota ei alunperin ollut tarkoitus edes valmistaa".

Maljakoiden korkeus ja suun hiontajäljet tukevat mielestäni tätä kertomusta.

1971 kuvastossa maljakot on nimetty "kantiksi";Suomalainen lasi, Finnish glass
Pullojen pinta näyttää tehdyn piikkimuotilla. Piikkimuottitekniikassa käytetään esimuottia, jossa on teräviä metallipiikkejä. Lasi puhalletaan esimuottiin, ja päällystetään toisella lasikerroksella. Näin piikkipaikkoihin muodostuu kuplia.

Pullossa olevat kuplat ovat kuoppia. Pulloja ei ole jälkiverhoiltu, ne on puhallettu kerralla puisiin piikkimuotteihin puoliautomaattikoneessa.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Naulojen käytön puumuotissa kehitti Nanny Still suunnitellessaan Stellaria-sarjaa näyttelyä varten 1967. Naulat suojasivat puumuottia, ja niillä saatiin lasiin aivan uudenlaista pintaa.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Stellaria
Mielestäni pullon suun kaulus näyttää siltä kuin siihen olisi ollut tarkoitus liittää jotain. Vaihtoehtoina olisi korkki tai juomalasi. Mitään pulloon liittyvää ei kuitenkaan tietääkseni ole valmistettu.

"Pullot ja maljakot pakattiin ja lähetettiin eri paikassa kuin muut tuotteet, eikä niihin laitettu Riihimäen Lasin tarroja" - Riihimäen lasin kuljettaja.

Kokoelmissani on joitain pulloja ja maljakoita. Olen nähnyt useita kymmeniä pulloja myytävänä, sekä minulle lähetetyissä kuvissa. En muista koskaan nähneeni näissä pulloissa tai maljakoissa Riihimäen Lasin tarraa. Nyt niitä on alkanut ilmestymään pulloihin, ja moniin muihinkin lasiesineisiin.

Tarra tuo varmaan myytävälle esineelle lisäarvoa. Näiden pullojen kohdalla mitään vahinkoa ei varsinaisesti kenellekään koidu. Valitettavasti myynnissä näkee tarralla varustettuja lasiesineitä, jotka eivät ole Riihimäkeä nähneetkään. Lisäksi olen nähnyt pulloja joissa on signeeraus. Pulloissa tai maljakoissa olevat signeeraukset ovat kaikki väärennettyjä. Näitä ei ole ikinä signeerattu.

Vientipullot ja maljakot on varustettu tarralla; "Made in Finland". Näillä tarroilla varustettuja pulloja ja maljakoita löytää mm. Ruotsista.

Olen ostanut aikoinaan Riihimäen Lasi Oy:n tarra-arkkeja tehtaalla työskennelleeltä henkilöltä. Helena Tynellin suunnittelemia käpälätarroja oli myös myynnissä HuutoNetissäkin muutaman tarran erinä.

Käpälätarroja on varmasti helppo uusiovalmistaa. Metallitarrojen valmistus voi olla vaikeampaa.

©2013 ChiliPark

Erkkitapio Siiroinen, Finnish Glass, Helena Tynell, Iittala, Karhulan lasi, Kauklahden lasi, Kumelan lasi, Nanny Still, Nuutajärven lasi, Riihimäen Lasi, suomalainen lasi, Tamara Aladin, Viialan lasi