3.2.2013

Varkaitten paratiisi

Vantaalle, Ikean viereen, on avattu suuri "perhekirppis" Lanttila.

Kävimme muutamia vuosia sitten lähes joka viikonloppu kirpputoreilla, milloin missäkin. Oma suosikkini on Vantaan Myyrmäkihallin kirppis (talvella), sekä Vermon raviradan parkkikirppis (kesällä). Vuosien saatossa olen ostanut niistä erilaisia kokoelmia, ja muuta roinaa.

Kirpputorilta tarttuu aina mukaan jotain. Kun kiertää paljon kirppiksiä, niin silmä harjaantuu. Kaaoksestakin oppii löytämään vilkaisulla "aarteet".

Nyt mukaan tarttui mm. Riihimäen Lasin tuoppeja, jotka päätyivät toistaiseksi uusiokäyttöön taimihyllylle.

Lanttila ei ole kaaospaikka. Hyllyt ovat siististi riveissä, ja niitä on paljon. Lähes kaikki hyllyt ovat varattuja. Viikonloppuna, kun talo on täynnä, käytävät ovat hieman ahtaat, mutta viikolla tilaa on riittävästi.

Lanttila on ns. itsepalvelukirppis, johon ei itse pääse tiskin taakse myymään tavaroitaan. Tavarat tuodaan vuokralla oleviin hyllyihin, ja ne rahastetaan kassoilla talon puolesta. Vuokran lisäksi maksetaan myyntikomissio.

Lanttilaa vaivaa varkaat. Juttelimme erään myyjän kanssa, joka oli tullut täydentämään hyllyään. Kyselyyn myyntimenestyksestä myyjä vastasi; "250 euroa kassan kautta ja yli kolmesataa varastettuna". Yli 50 % hävikki tuntuu uskomattomalta. Ei mikään ihme, että hyllyissä oli lappuja "Älkää varastako enää, tarvitsemme rahat omaan käyttöömme!"

Myytäviin tuotteisiin saa ostaa hälyttimet. Avoin ovi myyntitilasta alla olevaan parkkitilaan ilman hälytinporttia mitätöi kuitenkin tehokkaasti hälyttimien käytön.

Jos Lanttila ei saa varkaita kuriin, niin se on sitten entinen Lanttila. Kirppiksestä tulee rihkamatori, mitä se on osittain jo nyt. Useat hyllyt pursuavat Kiinasta tuotua rihkamatavaraa. Kirpputorin pitäjän olisi hyvä perehtyä kirpputorin sääntöihin, ja valvoa että niitä noudatetaan.

Lanttilan sijainti ei ole paras mahdollinen. Vieressä oleva Ikea tarjoaa kuitenkin suuren parkkipaikan, sekä autottomille ilmaisen Ikea kyydin.

Ostosreissun päätteeksi voi nauttia Ikeassa edullisen aterian.

ChiliPark 2013