30.3.2012

Riihimäen Lasi, Ulla-Maija Vikman

Ulla-Maija Vikman s. 11.10.43 Oulussa. Riihimäen Lasi Oy:ssä harjoittelijana 60-luvun lopussa. 1970 siirtyi muovituotteita valmistavan Plastex Oy:n tuotesuunnittelijaksi.

Taideteollinen oppilaitos, Helsinki (teollinen muotoilija) 1964-68
Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki (tekstiilitaiteilija) 1970-74
Taideteollinen korkeakoulu, Helsinki (taiteen maisteri) 2002

Suomalainen lasi, Finnish glass
Puisto-sarjan eri versiot ja värit
Ulla-Maija Vikmanin ainoaksi lasisarjaksi jäi Puisto-sarja (1968)

Muottiin puhallettua väriverholasia. Punainen (rubiini ja oranssinpunainen), vihreä, ruskea (amber). Maljakon suu on hiottu.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Hiottu suuaukko (priima)
Maljakkoa ostettaessa kannattaa kiinnittää huomio hiontajälkeen. Aika usein teräväksi hiotussa suuaukossa on murtumia. Joskus maljakoista löytyi signeeraus, mitä itse pidän arveluttavana, varsinkin jos signeerauksena on ollut Tamara Aladin. Maljakkoja pidettiin, ja myytiin, pitkään Tamara Aladinin suunnittelemina.

Lisäksi liikkeellä on sekundaa, jotka tunnistaa hiomattomasta suuaukosta.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Hiomaton, karkeasti rouhittu suuaukko (sekunda)

Tässäkin maljakossa on kuitenkin Riihimäen Lasin tarra, jota ei koskaan laitettu sekundaan.

Suomalainen lasi, Finnish glass
Riihimäen Lasi Oy:n tarra
Tarran katsotaan nostavan esineen hintaa. Harjaantunut keräilijä tunnistaa kuitenkin nopeasti nämä "harhautukset".

Väärennöksiä Puisto-sarjasta en ole nähnyt.

©2015 ChiliPark

Erkkitapio Siiroinen, Finnish Glass, Helena Tynell, Iittala, Karhulan lasi, Kauklahden lasi, Kumelan lasi, Nanny Still, Nuutajärven lasi, Riihimäen Lasi, suomalainen lasi, Tamara Aladin, Viialan lasi

29.3.2012

Kevät ovella!

  Kukkasipulit työntävät jo versoja. Viikonlopuksi on luvattu pakkasta -20. Onneksi pihalla on vielä lunta, jolla ne saa suojattua.


Sain pitkän pähkäilyn jälkeen tomaatin siemenet multaan:
10 x Hundrets & Thousands
7x San Marzano
7x Cuor Di Bue
7x Costoluto Florentino
7x Ciliegia Rossa
11 x Kaupan oranssi luumutomaatti

Tomaatit alla, jättisipulit päällä. Jogurttipurkeissa 2x Cardenasii.
Vielä pitäisi laittaa Vietnamin tuliaiset itämään. Mustaa tomaattia olen kasvattanut aikaisemminkin. Ulkonäöltään erikoinen, maultaan normi.

Black Russian
Pimenta Da Neyde on kaunis kasvi, varsinkin rykelmässä. Värit ovat vielä hakusessa, mutta eiköhän ne sieltä löydy kun pääsee kunnon valoon. Nyt viettävät muutaman viikon pohjoisikkunalla.

3 x Pimenta Da Neyde Piece of Edenissä (20x20x20,5)
2 x Flexuosum Pauliinassa (200mm)
Pauliinat sopivat hyvin väli-istutukseen kasveille, jotka ovat menossa kesäksi ulos. Pauliinat ovat hankintahinnaltaan edullisia, ja niissä saa kasvatettua hyvät juuret vaivattomasti. Kesäkuussa, kun yöt lämpenevät, istutan Pauliinassa kasvaneet laastiämpäreihin pihalle.


Pohjoispuolen ikkunasta tulee ihan kiitettävästi valoa. Uudelleen istutuksille varjoisa ikkuna sopii hyvin. Lisävalaistuksena illalla Megamanin kasviESL 15W.

Pohjoisikkuna
Galapagoense haaroittuu hyvin, mutta alkoi kasvattamaan pitkää pääoksaa. Ohimennessä leikkasin siltä kaulan katki ja laitoin juurtumaan.


Galapagoense katkaistu, latva siirretty kivivillaan juurtumaan
Pääsiäinen lähestyy kovaa vauhtia. Nyt on aika kylvää rairuoho!


ChiliPark 2012

25.3.2012

Istutuksia

Kasvatukset ovat nyt hyvässä vaiheessa. Tosin ne sujuvat hitaammin kuin oli tarkoitus. Orthexin Piece of Eden ruukut olivat ajoittain kortilla kaupoissa, nyt niitä taas saa. Osan istutan Pauliinoihin.

Olen pitänyt aikaisemmin sivustoja keräilyharrastuksestani, Riihimäen Lasi Oy:n tuotannosta. Sorruin muutamaan pyyntöön, ja aloin rakentamaan kuvauspöytää lasiesineille. Maljakkojen kuvaaminen on haastavaa, varsinkin vaatimattomalla kalustolla. Ei ehkä paras aika aloittaa iso työ, puutarhakauden aamuna.

En edes tiedä, kuinka monta lasiesinettä kokoelmassani on, ehkä se selviää tässä kevään aikana.

Valopöytä lasikuvauksille
Nyt on kuitenkin chili-istutukset kesken, ja ne pitäisi saada loppuun.






Istuttamatta on vielä aika monta kasvia.

Taimihylly
Ebb & Floodiin tarkoitetut taimet kasvavat kovaa vauhtia. Sekin projekti pitäisi varmaan polkaista käyntiin tässä lähipäivinä. Osassa taimista on jo kunnon juuret, ja ne lähtisivät varmaan jo hyvään kasvuun Ebb & Floodissa. Odotan vielä Ph ja EC mittareita Kiinasta.

Ebb & Flood taimet
ChiliPark 2012

18.3.2012

Olosuhteiden uhri


Uudelleenistutus ei ole lempipuuhiani. Jos kasveja olisi 5-10, niin siitä selviäisi vaivatta. Nyt tuntuu jotenkin toivottomalta, mutta norsukin on syötävä pala kerralla. Töihin laiskuri!

Harsosääsket ovat edelleen kiusana, pienessä mittakaavassa. Päätin hukuttaa ne uudelleenistutuksessa. Samalla vaihdan hieman kasvualustan koostumusta, puolet kasvuturvetta + puolet puutarhamultaa.

Rocoto Peru Cusco juurikylpy
Vaikka Peru Cuscoissa ei näkynyt harsosääskiä, niin tunnin juurikylpy toi muutaman toukan pinnalle. Ne ovat tulleet näköjään jäädäkseen. Pitkin hampain olen käyttänyt kevyesti Raidia. Sillä saa ongelman kuriin, mutta sen lopettaminen vaatisi järeämpää Raidin käyttöä, siihen en halua lähteä.

Jämähtänyt juuripaakku
Uudelleenistutuksen yhteydessä juuripaakkua kannattaa purkaa vähän. Tässä on huonosti hajoitettu Aji Cristalin jogurttipurkissa kasvanut taimi, joka on siirretty maitopurkkiin puolihuolimattomasti. Kasvu on pysähtynyt aikapäiviä sitten, ja taimi jäänyt pieneksi.



Tästä aikaisemmin julkaisemastani kuvasta näkee, millainen vaikutus tiukalla juuripaakulla on kasvuun. Vasemmalla uhri, joka on huomattavan kitukasvuinen.

ChiliPark 2012

16.3.2012

Chili-inventaario

  Kohta alkaa loppuistutus, viimeinen koitos. Nyt pitäisi tehdä päätös siitä, mitkä kasvit saavat jäädä, ja mitkä lähtevät kiertoon. Pois heitettyjä/annettuja on paljon, mutta jäljellä on vielä joitain. On aika tehdä inventaario.

Tarkoitukseni oli keskittyä tänä vuonna rocotoihin. Olen hieman lipsunut tästä. Villichilit veivät osan ajasta, ehkä liikaakin.


Mielestäni olen tänä vuonna onnistunut pitämään paletin kasassa. Kasveja ei ole liikaa käytettävissä olevaan tilaan nähden. Joitain helppoja, nopeasti kasvavia, chilejä on TAAS/VIELÄ idätyksessä. Ne menee pihakasvatukseen, kuten osa näistäkin.

Hyllyt on kuitenkin saatava tyhjiksi tomaattien, ja muita plantaasille menevien, esi-idätyksiä varten. Tomaattien idätykset aloitan maalis-huhtikuun vaihteessa, säästääkseni tilaa. Tomaatit ehtivät vielä kasvaa hyvin tällä aikataululla.

Aji Brazilian Starfish x1
Aji Cristal x2
Aji Dulce Amarillo x1
Aji Panca x2
Rocoto Canario x2
Lemon Drop x2
Nämä Lemon Dropit olen herättänyt aihio varastostani. Kolme vuotta vanhoja, kaksi talvea talvehtineita taimia.

Rocoto Red Peruvian x1
Rocoto Riesen x1
Rieseneitä annoin pois ja jätin itselleni parhaan taimen, ei niissä muissakaan mitään vikaa ollut. Tämän kanssa kävi kämmi. Taimeen iski jokin oire, jota en tunnistanut. Hyvällä tuurilla sain sen takaisin elävien kirjoihin.

Rocoto Peru x1
Aji Benito x1
Rocoto Peru Cusco x5
Näiden lisäksi on:

Flexuosum x5
Pimenta Da Neyde x3
Brasileira 3 Lobos x3
Big Jim x1
Galapagoense x2
Praetermissum x2
Trapedeira Do Werner x 3
Rhomboideum x2
Lanceolatum x2
Cardenasii x2.

Sitten on vielä Ebb & Flood projekti, johon olen kasvattanut 10 taimea.

Yhteensä hieman yli 50 tainta. Idätyksessä on lisäksi kymmenkunta Fresnoa ja Serranoa.

Ebb & Flood projekti menee esikouluksi ensi kauden kasvatuksia ajatellen. En edes pyri saamaan siitä satoa. Opettelen rauhassa vesiviljelyn alkeet.

ChiliPark 2012

15.3.2012

Jättisipuli itää

Jättisipuli on isokokoinen ja miedon makuinen, suippokaulainen ruokasipuli. Kasvattaminen on saanut alkunsa Iso-Britanniassa. Harrastajaviljelijät kilpailevat mahdollisimman suuren sipulin kasvattamisessa. Ennätyssipulin tiedetään painaneen noin 3,5 kiloa.

Jättisipulin kehityskaari idusta täyskasvuiseksi sipuliksi kestää jopa puoli vuotta. Idätykset on siksi aloitettava hyvissä ajoin, mielummin jo tammi- helmikuussa. Myöhemminkin ehtii, sipulit eivät vain ehdi kasvaa täyteen kokoonsa. Keskenkasvuisinakin ne ovat kuitenkin täysin saman makuisia kuin täyskasvuiset.

Jättisipulin siemenet muistuttavat mikrohiilipaloja. Ei uskoisi että niistä kasvaa jotain.

Jättisipulin siemeniä
Sipulin idut ovat yksisirkkaisia. Ensin pinnalle ilmestyy vihreä lenkki, joka kasvaa muutaman sentin mittaiseksi.

Jättisipulin itu
Lenkistä muodostuu jousipyssymäinen kaari.

Jättisipulin itukaari
Kaaren jännite pakottaa sirkkalehden ulos siemenkuoresta.

Sirkkalehdet irtoavat siemenkuoresta
Tässä vaiheessa kasvualusta tulee pitää jatkuvasti kosteana. Hetkellinenkin kuivuus saa sirkkalehden kuivumaan ja taimi kuolee. Kun juuristo on kehittynyt, ei taimi ole enää niin herkkä.

Jättisipulit itää pluggboxissa
Jättisipulin kasvuaika pitkä, vähintään 7-8 kk. Esikasvatus helmi-maaliskuussa. Itämislämpö 20- 25°C.  Voidaan  kylvää  myöhemminkin,  mutta koko jää pienemmäksi. Kun taimet ovat itäneet, ne siirretään viileämpään (mielellään alle 20 asteeseen), ilmavaan ja valoisaan paikkaan. Istutetaan ulos ilmojen lämmettyä karaistuna lämpimään, multavaan ja ravinnerikkaaseen paikkaan, pH 7-7,5. 

Taimiväli 20-25 cm. Jos taimet ovat kasvaneet liian pitkiksi, lehtiä voi typistää. Istutussyvyyden pitäisi olla suurin piirtein entinen. Syvään istutus aiheuttaa sipulin venymisen pitkänomaiseksi. Kestää kuivaa, mutta sato on suurempi, jos kuivina kausina kastellaan.
 
Käyttö: Jättisipuli korjataan kesän lopussa vihreänä ja kuorettomana. Sitä käytetään tuoreena vihanneksena salaateissa ja valmistetaan lämpimiä ruokia. Herkullinen! Säilyy 0-1 asteessa pari, kolme kuukautta.

ChiliPark 2012

Ebb&flood idätys

Ebb&Flood vesiviljelytaimien idätys on nyt loppusuoralla.


Toinen Lemon Drop ja Serrano tekee vasta itujuuria, joten näistä kahdeksasta valitsen kuusi vesialtaaseen. Annan niiden kasvaa miedolla ravinneliuoksella vähän enemmän kokoa.

Aina silloin tällöin iskee uupumus chileihin. Täytyyhän miehellä olla muutakin tekemistä kuin puuhastella taimien kanssa. Lisäksi plantaasi-idätykset painavat päälle. Muutama chilitön päivä tekee hyvää. Toinen hyvä irroittautumiskeino on siirtyä lukemaan muiden kasvatuksista Chilifoorumille. Sieltä löytyy varmasti vastaus aika moneen chilien kasvatukseen ja käyttöön liittyvään asiaan.

Joskus jokin pieni yllätys saa innostuksen taas heräämään. Sain monen kiertotien kautta kaksi siementä. Saatteena oli, että niiden idätykseen kuluu aikaa ja tupakkaa. Onnistuin usean viikon idätyksen jälkeen saamaan toisen siemenistä homeeseen. Se iti muutaman päivän sisällä homehtumisesta. Olisiko home pehmittänyt siemenen kuoren.


Tartutin tämän taimen siemenkodalla siihen toiseenkin homesienen, ja sekin itää.

Kyllästymiseen on varmaan osasyynä toistuvat rutiinit. Kun on kerran oppinut jotain, niin sen jatkuva toisto ei ole enää mielekästä. Sitä etsii aina vaan uusia haasteita. Minulle valokuvaus on haaste nro 1.




Valokuvaus on harrastus, johon pääsee kiinni pienellä rahalla. Olen ottanut chileistä tuhansia kuvia, yrittäen löytää niistä niiden oikean luonteen. Vielä tulee se päivä, jolloin onnistun siinä. Nyt käytän aikaani opettelemiseen.

ChiliPark 2012

12.3.2012

Alku & Juuri

Kävin lauantaina tekemässä suunnittelemani siemenostot Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri kaupasta Mechelininkadulta. Kaupassa oli havaittavissa lähestyvä kevät, en ollut ainoa asiakas joka hypisteli hyllyissä siistissä järjestyksessä olevia pussukoita. Valikoima on suuri. Tekee aina mieli poiketa suunnitelmasta. Silti hillitsin itseni.

Alku & Juuren nettikaupasta ei ihan heti selviä postitilausten käsittelykulut. Nettikauppa perii käsittelykuluja 3 euroa + postimaksut.

Yhden poikkeuksen suunnitelmastani kaupassa tein, ostin sellerin jota Chilivaari suositteli. Otin Chilivaarista chilivaarin. Voi olla, että sellerikammoni on turha, tai en osaa käyttää sitä oikein ruoanlaitossa. Kokeilemalla se selviää.

Mukulaselleri - Monarch
Muutoin noudatin juuressiementen hankinnassa aikaisemmin tekemääni suunnitelmaa.

Lanttu - Lomond
Nauris - Kultapallo
Palsternakka - White Gem
Porkkana - Yellowstone
Punajuuri - Tondo Di Chioggia

Kokeilin viime kesänä salaattisekoitusta, ja ihastuin ideaan. Salaattipenkistä puski mitä erilaisempia salaatteja, vaihteluvaraa. Nyt ostin mausteisen salaattisekoituksen.

Salaattisekoitus - Eruca sativa, Red Giant, Green Wave, Mizuna
Avomaakurkku - Marketmore
Salkopapu - Blauhilde
Pinaatti - Matador
Tomaateista valitsin hyväksi kokemani Hundrets & Thousands minitomaatin. Sain siitä viime vuonna satoa niin paljon, että erehdyin kutsumaan sitä nimellä Thousands & Millions.

Tomaatti - Hundrets & Thousands
En ole pitkään aikaan kasvattanut kunnon möhkäletomaatteja. Nyt veri veti taas niiden pariin. Valintaa helpottamaan on tehty lajitelma. Kesän teemana on Italia!

Tomaatti - San Marzano, Cuor di Bue, Costoluto Florentino, Ciliegia Rossa ja Basilikaa

ChiliPark 2012