5.12.2012

Chilejä pistokkaista

C. Cardenasii, C. Praetermissum
Vastaan Chilivaarin esittämään pistokaskysymykseen postauksella. Sitä unohtaa usein, että itselle päivänselvät asiat saattavat olla liian päivänselviä.

Pistokkaista lisääminen onnistuu katkaisemalla emokasvista oksan, riipimällä siitä ylimääräisen lehtikasvun pois, ja laittamalla oksan vesilasiin, mieluiten värilliseen leväkasvun estämiseksi. Pistokkaan voi myös tökätä kosteana pidettävään kivivillakuutioon. Pistokkaaseen pitää aina jättää muutama lehti, jos kyseessä ei ole pajukasvi.

Tämä ei kuitenkaan aina takaa varmaa onnistumista.

Itse olen testannut pistokkaiden juurruttamista jonkin aikaa. Parhaaseen tulokseen pääsee, kun pistokasoksa on uuskasvua. Uuskasvun tuottamiseen on monta tapaa.

1. Syksyllä kun chilikasvi on tehnyt satonsa, sitä leikataan hieman. Lannoitusta nostamalla ja apuvaloa käyttämällä se pakotetaan ennen talvilepoa ja rajumpaa leikkausta kasvuun. Uuskasvu leikataan pistokkaiksi ja juurrutetaan. Tämä lisäyskeino on hyvä huonosti itäville, ja pitkän kasvuajan vaativille chileille.

2. Keväällä kun talvehtinutta kasvia herätellään kasvuun, uuskasvusta otetaan pistokkaita. Tämä sopii nopeasti kasvaville monivuotisille, helpoille lajikkeille.

3. Vaikeille tapauksille, kuten kuvassa oleville C. Cardenasii ja C. Praetermissum, olen idättänyt kivivillassa emokasvit, ja kasvatan niitä jugurttipurkeissa. Näin lannoituksen ja kasvun säätely on yksinkertaisempaa. Varsinkin C. Cardenasii tuottaa lannoitusta säätelemällä nopeasti pitkiä noiroja uuskasvua, jotka juurtuvat helposti. Tämä lisäystapa sopii myös "yksivuotisille", nopeasti kasvaville chileille.

Päivän sukat


Olen villasukkien suurkuluttaja. Anoppini on pitänyt minut kiitettävästi villasukissa. Näissä sukissa on erikoista se, että ne on kudottu samasta lankakerästä. Lankaa vaihtamatta, pelkästään puikkoja kilkuttamalla, tulee raidallisia sukkia. Kätevää!

ChiliPark 2012