8.3.2012

Pienviljelijän kevät

Lisääntynyt auringonpaiste herättää kotipuutarhurin. On aika aloittaa viljelysuunnitelman teko viljelypalstalle ja pihalle. Pihasuunnittelu on helppoa, pitää vain valita tämän vuoden tomaattiehdokkaat.

Viljelypalsta tulee tänä kesänä olemaan juurespainoitteinen. Niiden kasvatus ja hoito on helppoa, ja ne tulee yleensä syötyä. Pariin jäiseen lanttuun tosin törmäsin ulkovarastossa muutama viikko sitten, kun kaivoin sieltä suksia naisväen käyttöön.

Vaimo: Jos luet tätä, niin pitäisi muistaa kantaa ne sieltä rodiin, ennen kuin kevään lämpö sulattaa ne.

Siemenet hankin jo aikaisemmin mainitsemastani Hyötykasviyhdistyksen Alku&Juuri kaupasta Mechelininkadulta. Nettitilauskin on mahdollinen, mutta kun kauppa on reittien varrella, niin sinne siis.

Alla olevat lajikuvaukset ovat peräisin Alku&Juuren nettikaupasta.

Palsternakasta tuli aina mieleeni lihakeitossa lilluva limainen klöntti, kunnes istutimme sitä viime kesänä. Se klöntti olikin selleriä. Palsternakkahan on hyvää. Siitä tulee viljelypalstan vakiojuures.

Palsternakka, White Gem

Englantilainen, runsassatoinen lajike vuodelta 1860. keskipitkät, poikkeuksellisen valkoiset juuret. Pohjolan eniten viljelty lajike. Kasvuaika n. 120 vrk. Hyvä varastointikestävyys. Hienon makuinen.

Porkkanaa olen kasvattanut aina. Porkkanaa voi käydä napostelemassa viljelypalstan ohi käveltäessä, kun makeat mansikat on ensin syöty pois. Kerran ostin jotain perinneporkkanoita, keltaisia sellaisia. Ihan hirveän makuisia, en suosittele mitään perinnejuttuja herkkusuille.

Porkkana, Yellowstone

Äskettäin markkinoille tullut suuren suosion saanut monen mielestä ensimmäinen ensi luokan keltainen porkkana! Korkea A-, C- ja betakaroteenipitoisuus. Herkullisen makuinen ja helppo kasvattaa. Silmänruokaa yhdistettynä oranssin ja punaisen porkkanan kanssa!

Lanttua kasvatimme viime kesänä ensimmäisen kerran. Tarkoituksena oli kasvattaa raaka-aine  joululanttulaatikkoon, omavaraisjoulu. Ei ole mikään ihme, että kaupunkilaispojalle juurekset eivät ole maistuneet. Kaupassa myytävät lantut ovat pääosin puista skeidaa. Itsekasvatettu lanttu kilpailee maussa HK:n sinisen kanssa...;)

Lanttu, Lomond

Skotlantilainen, möhöjuuren ja härmänkestävä lajike. Kehitetty erityisesti luomuviljelyä varten. Pyöreä juuriosa violettiniskainen, alaosa kellertävä. Malto kauniin keltainen ja murea. Hyvän makuinen. Menestyy Lappia myöten.

Nauris on uusi tulokas viljelypalstallamme. Viime kesänä kasvatimme retiisejä. Lapsena niitä tuli syötyä sokeroituina. Aika kultaa muistot. Ei enää ikinä retiisejä

Nauris, Kultapallo

Lajike vuodelta 1859. Juuret pyöreitä, sileitä ja kauniin kullankeltaisia. Malto vaaleankeltainen, mehukas ja makea. Kasvuaika n. 60 vrk. Varastointikestävyys parempi kuin muilla lajikkeilla.

Punajuuri on myös kiitollinen kasvatettava. Punajuurelle löytyy värjäämätön vaihtoehto, jota on ihan pakko kokeilla.

Raidallinen punajuuri, Tondo Di Chioggia
Makea italialainen lajike 1800-luvulta. Erityisen sopiva kasvispaistoksiin, ei värjää muita raaka-aineita. Herkkusuille!

Juureksista peruna on vielä hakusessa. Ei millään viitsisi kasvattaa vuodesta toiseen sitä samaa Timoa. Viime kesänä saimme pussinpohjallisen Van Goghia. Erittäin hyvän makuinen peruna, vähän liian jauhoinen käyttöperunaksi.

ChiliPark 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti